Posted by : C dimecres, 6 de maig del 2015

Se li fa la crítica a Ciutadans que pujarà l'IVA dels productes bàsics com el pa del 4% al 7% i es fa mola demagògia dient que “La cesta de la compra va a subir. Es una injustícia social” (Rosa Díez), que perjudicarà als més pobres, etc. No és tan senzill com sembla.

A Espanya, existeixen tres tipus d'IVA. Un de general del 21%, un de reduït del 10% (productes alimentaris, hosteleria, transport, etc.) i un de superreduit del 4% per a productes de primera necessitat (pa, llet, medicaments... i llibres en paper i premsa escrita, si és que es poden considerar béns de primera necessitat). També existeixen béns que estan exempts de l'IVA (per exemple, serveis sanitaris i educatius). Existeixen diversos trams i no un de sol perquè els governants consideren que la gent pobre consumeix més bens bàsics que d'altres tipus i per això apliquen a aquests béns un tipus impositiu més baix (és a dir, consideren que és de justícia que la gent que consumeix més aquests productes bàsics té ingressos baixos i han de pagar un % més baix).

Seguint aquesta explicació pot semblar que pujar el IVA al 4% faria incrementar el preu de la cistella de la compra i perjudicaria als ciutadans amb ingressos més baixos. Doncs no. Res més lluny de la realitat. Si agafem les dades del consum (en euros) de les llars, ponderem cada producte i quantitat consumits (segons el tipus impositiu que li pertoca) i ens fixem en cada decil (el 10% de llars que consumeixen menys, el 10% de llars que consumeixen més, i tots els demés 10% que queden pel camí) veurem que l'IVA realment no és progressiu, ja que la diferència del percentatge d'IVA mitjà pagat entre el decil que consumeix més (rics) i el que consumeix menys (pobres), és de tan sols un 1.4%. No es pot dir que aquesta minúscula diferència, converteixi l'IVA en un impost progressiu. [Veure Gràfic 1]



Llavors, si el IVA no és progressiu, que els productes de necessitat bàsica tinguin un tipus impositiu més baix no significa que els més pobres paguin menys, ja que paguen de mitja gairebé el mateix que les llars amb consum més alt (això passa bàsicament perquè pobres i rics consumeixen pràcticament el mateix % de béns amb IVA reduït i els més rics adquireixen més béns amb IVA exempt, com educació i sanitat, que els més pobres no adquireixen al mercat perquè utilitzen els serveis públics "gratuïts") [Veure Gràfic 2]



Per tant, no és veritat que l'increment de "l'IVA del pa" del 4% al 7% encareixi el consum total del ciutadà de classe baixa (i menys quan es baixa el tipus reduït del 10% al 7% i el general del 21% al 18%), ja que com hem vist, l'IVA no és progressiu.

No seré jo qui defensi a Ciutadans, un partit que, malgrat tenir propostes interessants, no és res més que una versió cool del consens socialdemòcrata que patim, i que no representarà un avanç per a la llibertat. Però trobo que s'han de mostrar dades per desmentir les fal·làcies dites pels partits polítics que s'estan veient perjudicats per l'ascens de Ciutadans (tots). El partit de Rivera té moltes coses que són criticables. Que critiquin aquestes coses, però que en cap cas menteixin sobre propostes que són fàcilment manipulables.


PD: Els gràfics s'han obtingut de nadaesgratis.es

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Participa!

Si teniu interès en escriure en aquest diari digital, ja sigui de forma estable o de manera puntual, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres enviant un mail a la següent direcció: europeudigital@gmail.com o bé per twitter.

Articles més populars

Amb la tecnologia de Blogger.

- Copyright © L'Europeu -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -